Een bouwvergunning aanvragen: hoe gaat dat in zijn werk?

Al je een bouwvergunning - sinds 2010 ook omgevingsvergunning genoemd - wilt aanvragen als particulier huiseigenaar of ondernemer, moet je een aantal formele stappen doorlopen. Welke stappen moet je precies doorlopen als je een bouwvergunning aanvragen wilt? En waarom is proactief contact met de buren belangrijk?

Hoe werkt een bouwvergunning aanvragen?

Vroeger moest je voor het aanvragen van een bouwvergunning langs bij de gemeente. Tegenwoordig kun je gemakkelijk via het internet de aanvraag voor een bouwvergunning of omgevingsvergunning indienen. Hiervoor kun je terecht bij het online Omgevingsloket van de gemeente waar je woont of waar jouw bedrijf gevestigd is. Na het indienen van je aanvraag wordt deze door de gemeente beoordeeld. Het eerste wat de gemeente qua controle doet, is jouw aanvraag te toetsen aan de bestaande regelgeving en bouwbesluiten. Denk hierbij aan het gemeentelijke bestemmingsplan, de welzijnsnota, voorschriften uit het Bouwbeleid en voorschriften uit gemeentelijke bouwverordeningen.

Een bouwvergunning aanvragen: hoe zit het met de buren?

Bij de aanvraag van een bouwvergunning heb je feitelijk niet alleen te maken met de gemeente, maar ook met de mensen in je directe omgeving. Wanneer de gemeente je een vergunning om te bouwen heeft verstrekt, kunnen de buren in principe geen bezwaar maken. Maar het niet kunnen maken van bezwaar geldt alleen bij standaard verbouwingen aan je woning of bedrijf die binnen het bestemmingsplan van de gemeente vallen. Dit betreft bijvoorbeeld een kleine uitbouw, zoals een kleine dakkapel. Wanneer jouw bouwplannen afwijken van het gemeentelijke bestemmingsplan, als het bijvoorbeeld gaat om een grote dakkapel of een nokverhoging, dan kunnen de buren bezwaar indienen. Dit bezwaar kan bijvoorbeeld zijn dat een (groot) deel van hun zicht door jouw verbouwing wordt weggenomen. Verder kunnen buren bezwaar indienen al de verbouwing veel stank gaat opleveren, tot onaanvaardbare geluidsoverlast leidt of trillingen veroorzaakt. De gemeente weegt bij een bezwaarschrift dan de belangen van jou en de buren tegen elkaar af. Het kan hierbij zijn dat de omgevingsvergunning uiteindelijk niet verstrekt wordt, omdat de gemeente de belangen van je buren zwaarder vindt wegen en hen in het gelijk stelt.

Voorkom problemen en informeer de omgeving pro-actief

Wanneer je verbouwingsplannen hebt, is het aan te raden om de directe omgeving rond je woning, de buren en overburen bijvoorbeeld, altijd proactief te informeren over de verbouwingsplannen die je hebt. Vaak hebben buren geen problemen met je verbouwingsplannen. Is dat wel het geval en komen jullie er toch niet uit, dan heb je als verbouwende partij in elk geval je plicht gedaan en kan je niets verweten worden. Kortom: ga bij een verbouwing open en communicatief te werk, om de sfeer in de buurt goed te houden. WDAdvising BV biedt advies en hulp bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.


Delen